Založ si blog

Slováci zarábajú o 50% viac ako nemci ! (1. časť)

Určite si poviete, čo je to za blbosť. No nie je to blbosť. Rozpoviem Vám príbeh o čínskych batériách. 

Once upon a time (kde bolo tam bolo), potreboval som gombíkové batérie do môjho kľúčenkového laseru. Vedel som, že tieto batérie sa dajú kúpiť najlacnejšie v obchodnom reťazci značky KIK a preto som tam aj zamieril. V samotnej predajni som skontroloval typ a množstvo batérií v balení.

20130919_192232 - kópia

Nakoniec ešte zistiť cenu a ísť spokojne domov. Batérie stoja 1,50 € na Slovensku. Ok, nie zlá cena – povedal som si. 

Čo je zaujímavé a čo ma aj dosť zarazilo bolo, že na balení sú uvedené aj ceny za ktoré sa predávajú batérie na ostatných EU trhoch. Možno v tejto chvíli, si hovoríte že prestanete čítať tento článok. No mali by ste v tom pokračovať kvôli tomu, že táto cenová politika je uplatňovaná na drvivej väčšine sortimentu v KIK-reťazci.

 

Takže tramtada dá. Batérie stoja na Slovensku 1,50 €, ale v Rakúsku, Nemecku alebo napríklad v Slovinsku kúpite tie isté batérie v tom istom balení za 1,0 €. Z toho mi vychádza, že jedno euro v Nemecku alebo v Rakúsku má väčšiu hodnotu. Skúsme si ešte prepočítať cenu batérii v okolitých krajinách, ktoré sú nám predsa len „bližšie“.

V Poľsku zaplatíte v prepočte 0,946 €

V Chorvátsku zaplatíte 1,048 €

V Česku zaplatíte 0,968 €

V Maďarsku zaplatíte 0,969 €

(Prepočítané kurzom ECB k 20.9.2013)

20130919_192232 - kópia (2)Napadá ma, že cena v SR môže zahŕňať „extra“ logistické náklady voči Rakúsku alebo Nemecku. Ale hneď po prepočítaní ostatných PL, HR, CZ, H cien zisťujem, že iba na Slovensku máme extra cenu 1,50 €. (Batérie sú vyrobené v Číne.) Ďalšími potencionálnymi možnosťami prečo je vyššia cena na SR oproti cenám ostatných štátov sa nebudem zaoberať. Ale zatiaľ ako najsilnejší argument ma napadá, že na SR máme asi vyššie platy, keďže si za rovnaké balenie môžeme zaplatiť 150% ceny oproti priemernému Slovincovi, Chorvátovi alebo Nemcovi. (Samozrejme, že to tak nie je!)

Jediné, čo môžem urobiť je, že som napísal Slovenskému zastúpeniu KIK a pokúsim sa zistiť odpoveď, prečo je cena pre Slováka vyššia. (Formulár na SK stránke KIK vyplnený a odoslaný 22.9.2013) Rovnako som napísal aj ústredie KIK-Textilien, ktoré by sa malo nachádzať v Nemecku. (Formulár na DE stránke KIK vyplnený a odoslaný 22.9.2013) 

Verím v skorú a profesionálnu odpoveď tohto reťazca, s ktorou sa s Vami určite podelím v ďalších častiach tohto blogu.

Do skorého čítania.

 

Verne-ovka Epizóda 1

18.12.2012

Zobudil sa. Poobzeral sa okolo seba. Nič nevidí, len klasickú slepú uličku ako z amerického filmu čo kedysi videl vo všetkých amerických akčných filmov. Presne na konci tejto „americkej“ uličky v najtmavšom kúte sa nachádzal on. Zbiera sa pomaly zo zeme. Na ruky sa mu lepia akési letáky. Pozerá, čo to je letáky. Zaujme ho práve leták, v ktorom sú nejaké zuby. Vraj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4899x
Priemerná čítanosť článkov: 2450x

Autor blogu

Kategórie